Parkety mají stále dveře do našich bytů dveře otevřené. Jejich sláva byla na vrcholu sice už v 70. a 80. letech minulého století, ale jsou i v dnešní době velmi populární. Je to tím, že parkety jsou velice pevné, kvalitní a vhodné téměř do každé místnosti našeho bytu. Z každého pokoje tak může být rázem úplně jiná místnost, která má své kouzlo. Není proto divu, že se s parketami můžeme setkat v historických budovách a sídlech šlechtických rodů. Tehdejší mistři totiž dokázali udělat doslova mistrovské dílo, které každý sál oživilo.

Parkety a jejich obnova s firmou renovaceparketpraha.cz

V případě, že bychom chtěli vyměnit starou podlahu za novou nebo uvažujeme o její renovaci, určitě bychom měli zvážit všechny možnosti. Na takové situace nemusíme být sami, stačí si pozvat profesionální firmu, například renovaceparketpraha.cz která má ve svém portfoliu služeb právě renovace a pokládku podlah. Co se týká parket, tak zde je zásah profesionálů určitě nutností. Renovace parket totiž není nic jednoduchého, jak se na první pohled zdá. Je třeba se přesvědčit, zda parkety nejsou poškozeny trvale, což by znamenalo, že obnova není možná. Technik firmy renovaceparketpraha.cz tedy prozkoumá celou podlahu a zjistí rozsah poškození. Následně spolu s námi navrhne možné řešení a můžeme začít s renovací. Není tedy potřeba takový druh podlahy nutně hned měnit za novou, parkety jsou stále v kurzu.

Renovace parket má několik etap

Pokud se tedy rozhodneme pro obnovu parketové podlahy, máme před sebou nelehký úkol, který ovšem raději přenecháme odborníkům,třeba z firmy renovaceparketpraha.cz, kteří ví, jak svou práci dělat dobře. Je pravda, že taková renovace vyžaduje správný postup práce, aby výsledek byl co možná nejlepší. Nejdříve musíme staré a zašlé parkety dobře vybrousit na hrubo, odstraníme tak starý nátěr, lak a nečistoty. Tahle část renovace je důležitá už z toho důvodu, že pokud bychom neodstranili staré nátěry, doslova by nám hyzdily finální úpravy parket.

Jestliže zjistíme, že některé dílce jsou opravdu poničené tak, že jejich oprava je zcela zbytečná, musíme je odstranit. Tady postačí dílce vyloupnout a vyměnit za nové. Musíme dát ale pozor, aby podklad byl vyrovnaný, očištěný a hladký. Jen tak nám parkety budou dlouho držet, aniž bychom museli za krátkou dobu znovu provádět opravu.

Jak ale odstranit nedostatky v podobě mezer a dolíků?

Velice jednoduše. I takové problémy se dají snadno vyřešit. Veškeré takové nedostatky odstraníme za pomoci speciálního tmelu, který lze nanášet celoplošně nebo jen na postižená místa a vyplní tak všechny mezery. Aby jsme pak odstranili i zbytky tmelu a parketovou podlahu vyrovnali, musíme přistoupit opět k broušení. Profesionální firmy renovaceparketpraha.cz disponují také speciálními a výkonnými bruskami, které jsou velmi moderní a splňují všechny požadavky. Mají dokonce i sací vak na přebytečný prach z broušení, takže ho po takové etapě renovace není na podlaze tolik. Poté je důležité odstranění zbylého prachu. K tomu nám pomůže vysavač.

Povrchová úprava parketové podlahy

Lakování nebo voskování, ale i olejování parket patří ke spolehlivým povrchovým úpravám, které chrání podlahu před opotřebením a poškozením. Lak je nejběžnější úpravou povrchu parket a je obecně známo, že jej musíme nanést v několika vrstvách, čím více vrstev laku, tím odolnější a spolehlivější je ochrana podlahy. Kromě toho je nutné vzít v úvahu další vlastnosti laku: pružnost, kvalita přilnavosti ke dřevu, rovnoměrnost a vzhled.