Rekonstruujeme dům či byt? Nezapomínejte na renovaci podlahy. Podlaha je vlastně nejzatíženější část každého domu, a proto bychom jí měli věnovat dostatek času, aby nám vydržela ještě mnoho let.

Dřevo – tradiční stavební materiál

p>Již v dobách dávno minulých bylo dřevo velmi oblíbeným a prakticky také jediným stavebním materiálem. Má vysokou výhřevnost a je snadno opracovatelné. Navíc je ekologické a zdravotně nezávadné, takže si ji mohou pořídit i alergici. Používá se prakticky všude, kde není vlhko. Dřevěné podlahy jsou stále in a mají šmrnc. Pokud chceme, aby nám vydržely opravdu dlouho, musíme o ně také správně pečovat.

Renovace podlahy je dobrým řešením

Máme – li dokonalou dřevěnou chalupu, která má i skvělou dřevěnou podlahu, máme prakticky ideální místo k odpočinku. Pokud ovšem zjistíme, že naše podlaha potřebuje pomoct, je určitě dobrým řešením se o tom poradit s profesionálem. Pokud tedy podlaha není zničená vlhkostí a červotočem, hurá do renovace podlahy.

Dřevěná podlaha se hned měnit prakticky nemusí. Jde ji vhodně a odborně zrenovovat, aby byla opět jako nová. Chce to ale zkušenosti a také šikovné ruce. Pokud tohle všechno máme, není problém se do takové práce pustit. Jestliže nejme ale manuálně moc zruční a zkušenosti nemáme prakticky žádné, přenechejme vše raději odborníkům.

Firmy, které mají tyto služby ve svém portfoliu, disponují i moderní technikou, která je k této práci potřeba.

Základem renovace podlahy je správný postup

Jestliže jsme se rozhodli dřevěnou podlahu nebo parkety renovovat, musíme zvolit správný postup práce. O celém postupu se společně s technikem firmy domluvíme. Míru poškození podlahy i možný postup renovace s námi technik také probere. Podlahy mohou být mechanicky poškrábané, lakovaný povrch zastaralý, dřevo prošlápnuté nebo dokonce vrzající.

Na podlaze se musí nejdříve odstranit veškeré nerovnosti, mezery a již zmíněné rýhy a škrábance. Vše se může vyrovnat tmelem, který je k tomu určený. Po jeho zaschnutí musíme podlahu vybrousit. K tomu nám dobře poslouží podlahové brusky, které mají dnes již také vyřešeno odsávání brusného prachu. Podlaha se celoplošně zbrousí a tím získá jiný, lepší vzhled. Tato část renovace podlahy se musí provést velmi důkladně, protože by nám následné lakování podlahy každá nerovnost jen znásobila.

Olejování a lakování podlahy patří k nejběžnějším povrchovým úpravám dřevěných podlah. Zdokonalují strukturu dřeva, dodají podlaze ochranný film a podlahy tak budou vypadat skvěle několik let.