Celý rok se na ni těšíte, ale když se blíží čas odjezdu, s cestovní horečkou stojíte nad kufrem a nevíte, co všechno si zabalit? Nebojte se, poradíme vám.

Balení je obvykle chaotické, připravované na poslední chvíli a na dovolené pak člověk často zjistí, že má s sebou věci, které vlastně ani nevyužije. Dáme vám několik tipů, jak celý proces zvládnout v klidu. Také vám poradíme, co byste si s sebou neměli brát do letadla, abyste o své věci nepřišli dříve, než do něj vůbec nastoupíte.

PŘI BALENÍ POMŮŽE SEZNAM

Dost často se stává, že balíte nejen své věci, ale i věci dětí nebo dokonce drahé polovičky. V takovém případě si udělejte zhruba s týdenním předstihem seznam věcí, na které byste neměli zapomenout. Nemusí být hotový najednou. Postupně můžete dopisovat nebo vyškrtávat jednotlivé body, které vás napadnou. Tento seznam po zabalení nevyhazujte! Skvěle poslouží také při odchodu z dovolené. Snadno si zkontrolujete všechny věci a zjistíte, zda jste náhodou něco nezapomněli. Další výhodou, proč si seznam připravit, je například přehled všech věcí, když se náhodou váš batoh nebo kufr někde ztratí. Tato situace je velmi nepříjemná, člověk je obvykle nervózní a pak si ani za nic nemůže vzpomenout, co všechno měl v zavazadle, když chce ztrátu nahlásit.

KUFR VS. BATOH

Správná odpověď zřejmě neexistuje a velmi záleží na preferencích cestovatele. Když jdete na dobrodružnou cestu, například na poznávací dovolenou s více přestupy a výstupy, vhodnější a také praktičtější je určitě batoh. Na druhé straně, když jdete do hotelu a chystáte se převážnou část dovolené strávit někde na pláži, mnohem pohodlnější bude kufr na kolečkách. Opravdu, ale záleží především na tom, co máte raději a co máte doma k dispozici. Samozřejmostí je kosmetická taštička, kde si můžete dít vaše oblíbené řasenky nebo jídelníček na hubnutí. Pak už stačí jen audiokniha do ucha a můžete vyrazit.

ZPŮSOB BALENÍ

Když už víte, jakou zavazadla si zvolíte a máte v ruce seznam, připravte si na postel většinu věcí, abyste měli přehled, co všechno s sebou berete. Začněte skládat věci, které můžete bezproblémově do zavazadla vložit tak, aby nevznikaly zbytečné mezery. Teprve potom přidávejte věci jako boty nebo pečlivě zabalenou kosmetiku. Nevyplněný prostor doplňte ponožkami, pásky, plavkami, jednoduše menšími věcmi, které se dokáží přizpůsobit i menším mezerám. Pokud si s sebou berete i večerní róbu a bojíte se pomačkání, doporučujeme horní část kalhot nebo dlouhých šatů vložit dospod kufru a druhou část nechat přes okraj vyčnívat. Pak kufr zaplňte. Když už budete mít vše připraveno, jednoduše vyčnívající část šatů přehněte přes ostatní věci v kufru. Nezmačkají se tolik a když je hned po příchodu zavěsíte, krásně se vyrovnají.