Na pracovní pohovor byste se měli pečlivě připravit. Nejen oprášit veškeré znalosti, ale také se vhodně obléknout. První dojem je velmi důležitý. Pokud by se totiž pracovníci personálního oddělení budoucího zaměstnavatele nemohli rozhodnout, zda pracovníka přijmout, může právě to, jak na ně zapůsobí, rozhodnout o jeho přijetí, popřípadě odmítnutí. Vhodně se obléknout znamená podle pozice, o kterou se chce ucházet. Jinak se totiž oblékne uchazeč o dělnickou profesi a jinak uchazeč o pozici v managementu firmy nebo v administrativě.

Elegantní vzhled a přiměřené sebevědomí dokážou velmi významně ovlivnit první dojem

Budoucí manažer by si na sebe měl obléknout pánský oblek. Pracovní pohovor nebo výběrové řízení se běžně koná v denních hodinách, proto může zvolit jak oblek světlý, tak tmavý. K němu se hodí pánské košile v bílé nebo světlých pastelových barvách a kravata vybraná tak, aby ladila společně s košilí a sakem. Pracovník, který bude zastávat pozici v administrativě, může přijít oblečený také v obleku, ale klidně bude dostačující společenské sako a kalhoty nebo sako moderní či sportovní. Každopádně v saku by přijít měl, protože sako dělá z muže opravdového elegána. A samozřejmě k saku si zase oblékne společenskou košili buď s kravatou, nebo s rozhalenkou.

Pracovník ucházející se o místo v dělnických profesích by asi v obleku působil příliš nastrojeně, i když pravdou je, že je lepší přijít slavnostněji oblečený, než ryze sportovně. Pokud by se vám zdál oblek příliš noblesní, postačí, když si oblečete elegantní kalhoty a pánské košile společenské. Pokud nebudete chtít oblékat košili společně se sakem, neberte si k ní kravatu. Košile bez saka pouze s kravatou, to je velmi zdařilý příklad oblečení, které se neslučuje se společenskou etiketou. Košile se bez saka nosí jedině s rozhalenkou. Pokud byste chtěli přece jen přijít v kravatě, doplňte košili alespoň společenskou vestou a v žádném případě nenoste košile s krátkým rukávem. I když bude venku teplo, je lepší si obléknout pánské košile s dlouhým rukávem. Jsou mnohem slavnostnější a elegantnější, navíc se k nim skvěle hodí moderní nebo sportovní sako, se kterým byste si určitě ostudu při pohovoru na místo dělnické profese neuřízli. Nejen oděv je při prvním dojmu důležitý. Také to, jak se budete chovat a projevovat, může být stěžejní. Proto zdravé sebevědomí zajisté chybět nesmí. Tichý a plachý muž nepůsobí příliš důvěryhodně a mnohem hůře získá práci, než muž přiměřeně sebevědomý. To vše samozřejmě s přihlédnutím k dovednostem a znalostem, které prokáže.