Stavba domu nezačíná jen u jeho samotné stavby, nýbrž již při výběru vhodného pozemku. Přitom výběr ideální stavební parcely často zanedbáváme. Pokud chcete, aby byl váš srub či roubenka na vhodně zvoleném místě, neměli byste zapomínat na několik věcí.

Vše je o otázkách a odpovědích

V konečném výsledku vlastně až tak moc nezáleží na tom, zda na vašem pozemku bude stát dřevostavba, srub nebo roubenka. Vždy ale nesmíte zapomínat na několik kritérií, které by měly předurčit, zda je právě ono místo vhodné právě pro vás.

Umožňuje vámi vybraný pozemek stavbu?

Představte si situaci, kdy už máte nějaký pozemek vyhlédnutý. Ze všeho nejdříve si musíte zjistit, pro jaký typ stavby je pozemek určen. Zda je na něm možno postavit velký srub, rodinný dům nebo jen malou garáž. Tyto informace si můžete dohledat na dvou místech. A to buď na stavebním úřadě – nebo na územním plánu dané obce. Jsou pozemky, kde budete moct postavit téměř cokoliv, pak jsou ale i ty, kde si musíte dát při stavbě velký pozor. Například u CHKO není povolena stavba moderních domů. Se srubem je však šance, že uspějete.

Na co si musíte zjistit odpověď?

Jestliže jste zjistili, že vámi vybrané pozemek stavbu srubu umožňuje, je na čase, abyste si zodpověděli několik otázek. Je dům v dobré lokalitě? Jak moc jeho poloha ovlivní vaše dojíždění do práce nebo do města? Nachází se na pozemku vůbec nějaké inženýrské sítě, nebo se o vše budete muset starat vy? Je pozemek dostatečně velký k tomu, aby se na něj vlezl srubový dům a zůstal i prostor pro zahradu? Toto jsou nejzákladnější otázky, na které je třeba znát odpověď. A co dalšího vás nesmí zaskočit?

  • Bude možné postavit dům dostatečně daleko od sousedů?
  • Na jaké světové strany je pozemek orientován?
  • Je pozemek v rovině nebo ve svahu?
  • Jaký je přístup k pozemku? Vlastní příjezdová cesta, nebo ji vlastní někdo jiný?
  • Je cena pozemku úměrná tomu, jak drahý na ní bude stát dům?
  • Je pozemek zatížený věcným břemenem?
  • Má pozemek nějaká omezení? (Například ochranné pásmo apod.)
  • Jak je to s železnicí, letišti a silnicemi? Nebudou vás rušit?

Mnoho z nás si neumí představit, zda je cena pozemku přehnaná nebo odpovídající. Když si však odpovíte na předchozí dotazy, nebude tak složité představit si, zda si na vás chce předchozí majitel přilepšit. Všechny tyto faktory jsou tím, co ovlivňuje konečnou cenu stavby vašeho domu.