Mezi znalci lázeňských a saunových tradic existuje teorie, že se sauna poprvé objevila a stala se nedílnou součástí každodenního života v těch zemích, ve kterých vládnou buď silné mrazy, nebo je zde nesnesitelné teplo. Ve Finsku je sauna téměř v každém domě a pokud jsme pozváni do takové sauny pro odpočinek a nejen proto, jistě bychom neměli odmítnout.

Jaká vlastně je finská sauna

Finská sauna se v architektuře téměř neliší. Hlavní rozdíl spočívá ve speciálním provedení saunových kamen, který produkuje suché silné teplo. Proto je ve finské sauně nízká vlhkost a vysoká teplota. V současné době, kamna na dřevo nahradily moderní elektrické spotřebiče, takže sauna může být instalována v bytě.

Sauna byla vždy cestou k odpočinku po náročném pracovním dni, k relaxaci pro tělo, ale i duši. Předpokládalo se, že horký vzduch v sauně nejenže čistí a omlazuje pokožku, ale také pomáhá léčit různá onemocnění. Finská sauna má blahodárný vliv na zdraví člověka a pohodu: zlepšuje se krevní oběh, funkce srdce, plic a cévního systému a zvyšuje se naše imunita. Sauna poskytuje relaxaci a klid, pocit plnosti života. Faktem je, že pod vlivem páry se otevřou ucpané póry, kterými se vyplavují škodlivé látky z těla ven. Tady můžeme říci, že se toxiny doslova „vymývají“ z těla. Pravidelné návštěvy finské sauny pomáhají zlepšit náš metabolismus. Můžeme tak být i o nějaké to kilo lehčí a zabraňuje vzniku celulitidy.

Nesmíme zapomenout na kvalitní materiál

Finská sauna je většinou postavena z jehličnatého dřeva. Tradiční smrkové dřevo se používá vzhledem k tomu, že je nejlevnější. Sauny jsou ale stavěny většinou z borovice, protože je trvanlivá, má bělavou barvu. Pokud bychom chtěli něco exotického, můžeme mít saunu z afrického stromu abachi nebo cedru. ten má zajímavou vůni a sauna pak je opravdu z těch luxusnějších. Výjimku ale také netvoří ani olše, osika, modřín. Samozřejmě, že vše záleží na našich finančních možnostech a na našich požadavcích. Odborné firmy nám mohou také spolehlivě poradit nejen s výběrem vhodného materiálu, ale také s designem a doplňky, které jsou v tomhle směru velmi důležité pro správný požitek.

Princip finské sauny

Finská sauna není příliš velká, často nepřesahuje 5 m2. Tyto rozměry jsou dány tím, že v malém prostoru se udržuje požadovaná teplota daleko snáze. A jaká je teplota potřebná ve finské sauně? Teplota vhodná k saunování je od 80 do 110 stupňů, ale vlhkost se pohybuje okolo 5 až 20 %. jak dlouho bychom v sauně měli pobývat záleží jen na našem úsudku a na našem aktuálním zdravotním stavu. Zhruba 15 minut se opakuje a poté vždy do sprchy nebo rovnou do bazénu. Tělo se tak ochladí a můžeme si dát pár minut odpočinku na lehátku, zabaleni do měkkého ručníku.

Sauna jako hotový modul

Sauna může být ale také jako hotový výrobek s ověřeným designem, ale je zde méně prostoru pro realizaci osobních přání. Volba nabídek od různých výrobců je však tak velká, že není těžké vybrat si ten správný model. Dřevěné obložení a lehátka jsou tradičně vyrobeny z jehličnatých stromů s přírodními antiseptickými vlastnostmi a příjemnou vůní: smrk, severní a iberská borovice, stejně jako cenné dřevo jako cedr, hemlock nebo abashi. Takové saunové moduly mají velkou výhodu v tom, že se vejdou prakticky do každého domu a to i do malého bytu. Může být i v desátém patře.

Odborná firma, která se těmito moduly zabývá nám ve všem jistě pomůže a můžeme se také spolehnout na kompletní servis, montáž i odborné poradenství.