V dnešní době je počet podlahových krytin na trhu tak obrovský, že je někdy opravdu obtížné si vybrat materiál, který bude splňovat všechny naše představy o dokonalé podlaze. Spolu se standardem, jako jsou keramické dlaždice, parkety, laminát a korek, najdeme také vinyl. Tento materiál je oblíbený prakticky do všech místností našeho domu. Technologie jde neustále kupředu a to i v případě podlahových krytin. Stále se objevují nové materiály, které mají technické vlastnosti mnohem lepší než jejich předchůdci. V čem je tedy vinylová podlaha, pokládka vinylových podlah, lepší než ty ostatní? A jakou bychom si měli vybrat třeba do koupelny nebo dětského pokoje?

Vinyl

Srdcem vinylové podlahy je PVC nejvyšší kvality, jehož průměrná tloušťka se pohybuje v rozmezí 0,8 mm. Druhou vrstvou je poměrně měkký polyvinylchlorid, který zahrnuje vyztužení. Tato vrstva je schopna chránit vinylové podlahy, pokládka vinylových podlah, před různými druhy mechanického poškození. Třetí vrstva je základní deska vyrobená z PVC, jakož i různé druhy minerálních přísad. Jako plnivo působí zpravidla speciální jemnozrnný písek z křemene. Pevnost vinylové podlahy závisí na této vrstvě. Vinyl přímo vytváří pocit odpružení při chůzi.

Jeho výhody spočívají zejména v dlouhé životnosti. Výrobci poskytují záruku na produkt od 10 až dokonce do 35 let, dále je to vysoká úroveň odolnosti proti opotřebení. Vinylová podlaha si po dlouhou dobu zachovává svoji původní barvu, takže se nemusíme obávat, že by nám například sluneční paprsky podlahu zničily. Asi největší výhodou tohoto materiálu je jeho vysoká odolnost vůči vlhkosti, takže je tento typ podlahové krytiny vhodný do kuchyně a koupelny, pokládka vinylových podlah.

Pokládka vinylu

Samozřejmě, že se můžeme pokusit položit takový druh podlahy vlastními silami, ale pokud nejsme zrovna manuálně zruční kutilové, měli bychom takovou práci přenechat odborníkům. Pokládka vinylu je možná několika způsoby. Jednou z nich je celoplošné lepení. Zde se musí podklad dobře očistit a vyhladit. Poté musíme po celé ploše rozetřít lepidlo s pomocí válečku. Jakmile budeme mít takto připravený povrch, můžeme položit vinyl, který je v rolích a my jsme jej již nařezali na požadovaný rozměr. Za pomocí korkové destičky, která je hladká a povrch vinylu nám nikterak nepoškodí, můžeme podlahovou krytinu vyhladit a odstranit také vzduchové bubliny. Jako další možností pokládky vinylu jsou samolepící dílce, které jsou na spodní straně opatřeny lepící vrstvou. Ta je chráněna krycí fólií, kterou potom musíme odstranit a díl můžeme tak nalepit. Jako poslední se na trhu objevuje také vinyl, který se pokládá zaklikávacím způsobem podobně jako je tomu u laminátové podlahy, pokládka vinylových podlah.

Dřevěná podlaha

Velmi oblíbenými podlahami pro všechny nemovitosti, ale i interiér městských bytů, jsou dřevěné podlahy. Nejenže jsou pevné a stabilní, ale jsou také dokonalé svou strukturou dřeva, kterou jen těžko něčím nahradíme. Jejich pokládka ovšem vyžaduje odborníka. Mnoho majitelů domů zajímá, jak často budou muset dřevěnou podlahu měnit. Vše záleží na vybraném materiálu, ale i tady můžeme říci, že dřevěná podlaha se dá dobře zrenovovat, pokud nevykazuje stopy hniloby. Desky z dubu a modřínu vydrží až 50 let a v některých domech jsou vidět podlahy staré několik století, které přitom neztratily svou přitažlivost a zůstaly stejně odolné.

Pokládka dřevěné podlahy – pokládka vinylových podlah

Je důležité, alby dřevěná prkna byla zhruba 24 hodin uloženy v místnosti, kde se bude podlaha pokládat. Desky absorbují přijatelnou vlhkost a při práci se nám neznehodnotí. Dřevěná podlaha se může pokládat na dřevěný rošt, kdy pokládáme desky rovnoměrně vedle sebe. Dále pak můžeme také položit dřevěnou podlahu zaklikávacím způsobem, kdy je ale potřeba gumové kladivo, kterým jednotlivá prkna do sebe dobře zapadnou, pokládka vinylových podlah.