Na trhu je dnes k dispozici široká nabídka parapetů, které slouží jako vhodné řešení úpravy oken. Především v souvislosti se snahou o co největší úspory energií, se na obytných i komerčních budovách vyměňují zastaralá okna za velice úsporná plastová okna. Aby jejich použití splnilo požadované nároky, nemohou chybět vhodné parapety, které teprve plastové okno vhodně doplní. Parapety jsou, nebo by měly být nezbytnou součástí každého okna. Vnější parapet má za účel především ochranu zdiva pod oknem, které by jinak trpělo vodou stékající po okenních tabulkách.

Vnitřní parapety jsou ideálním doplňkem plastových, ale i dřevěných oken. Jejich výhodou je, že existuje široká škála dřevo dekorových fólií, které umožňují vybrat si každému podle jeho představ. K dřevěným oknům se hodí různé imitace dřev, naopak u plastových oken spíše vyniká hladká, nestrukturovaná fólie nebo laminát.

K přednostem plastových parapetů patří kromě jiného i lehkost, což velice usnadňuje jejich instalování. Při montáži nebo jakýchkoliv zednických pracích v okolí parapetů, se vyplatí jejich povrch chránit krycím, nepropustným materiálem.